Китайската ракета "Long March 5b", която се  разби неконтролируемо в Индийския океан през уикенда и преди това изплаши и притесни света, не е нито първата, нито последната, която ще направи това.

Както е потвърдено от Европейската космическа агенция (ESA), подобни събития могат да се случат през следващите години.


А именно, Пекин планира да изстреля поне още десет ракети до края на 2022 година.
Поне две от тези изстрелвания ще бъдат направени с ракетата "Long March5b", същата, която падна неконтролируемо на земята през уикенда, съобщава "BisinessInsider".

„Можем да очакваме подобни ситуации за следващите две изстрелвания или толкова, колкото са направени общо с ракетата„ Long March5b“, казва Томас Райтер, бивш астронавт и междуведомствен координатор в ESA, добавяйки, че това няма да бъде добре.
"Всеки път, когато изстрелват нов модул, ще трябва да търсим и да се чудим къде ще падне тази ракета", добавя той.

Проблемът е, че китайската ракета пада неконтролируемо. За щастие този път тя падна в Индийския океан, а не в населено място. Дали това ще е така в бъдеще - трудно е да се каже.


Още по-проблематично е решението на китайското правителство да не споделя технически данни за бъдещи изстрелвания с други космически агенции.

"Ако нещо не се промени в бъдеще, ще трябва да следим внимателно какво прави Китай в космоса, за да можем своевременно да предупредим хората за области, където ракетните отпадъци могат да паднат", казва Томас Райтер.

Превод: БЛИЦ