Мумифицираните тела на възрастен и бебе, увити в "мед и скъпи кожи", бяха открити наскоро, сред трайно замръзналата земя на Сибир, където са лежали векове наред, съобщава Siberian Times.
В съобщение на губернатора на Ямало-Ненецката автономна област се казва, че скорошното откритие включва две мумии, обвити в дебел текстилен материал, кожи, дървесна кора и изработени от мед пластини. Те са представители на неизвестна цивилизация, която има изненадващи връзки с Волжка България и Персия, се съобщава още на официалния сайт на областта.

Смята се, че медта върху мумиите (възрастният е бил обвит в медни листове, а бебето било покрито с малки фрагменти от меден казан) е използвана заради антимикробните ѝ свойства, за да запази телата от разлагане. За запазването на телата, които се предполага, че са на около 1300 години, е допринесла и постоянната ниска температура на тези сковани от студове замръзнали земи.

Древните останки "са били разположени в посока строго север-юг, с краката към реката" — обяснява Александър Гусев, ръководител на експедицията и старши научен сътрудник в Центъра за арктическите изследвания. По-голямата от двете мумии е приблизително 170 см, което предполага, че е на възрастен, а детето е на не повече от шест месеца, според експертите, съобщава Siberian Times.Археолозите са се натъкнали на мумиите в средновековния некропол "Зелени Яр" близо до полярния кръг и недалеч от брега на Карско море в Северния ледовит океан. Ето защо не е изненадващо, че средната годишна температура на тази област е - 5.72° C.Археологическият комплекс до селището Зелени Яр е открит през 1997 г. по време на работата на руско-американска експедиция от проекта "Живият Ямал".

Екипът се страхувал да развие останките на място от страх, че може да наруши целостта им, да повреди телата и да влоши състоянието на тъканите, заявява антропологът Евгения Святова от Центъра за защита на исторически и културни паметници. Те били внимателно извадени от замръзналата земя и транспортирани към до Института в град Тюмени.Двете мумии ще бъдат изследвани в лаборатория, където ще се извършат серия от хистологични, паразитологични, палео-ДНК тестове, съдебен и исторически анализ. На двата обекта ще бъде направена компютърна томография, която ще покаже степента на запазеност на останките и наличието на погребални ритуални артефакти. Изследователите по проекта се надяват да представят своите заключения на конференция в Салехард по-късно тази година.Възрастта на останките все още не е потвърдена. Но за мястото на разкопките е известно, че е било най-активно през Средновековието около 13-ти век. Телата са най-новата находка от поредицата открити останки на мумии, по време на археологическите разкопки на Зелени Яр през последните 20 години. Между 2013 г. и 2017 г. изследователи са се натъкнали на 47 погребения. Всички погребани са били облечени в кожи на различни животни: елен, самур, росомаха, бобър, куче, лисица.В пространството между гробовете са намерени бронзови (медни) котли с нарочно отстранени дъна, сребърни бижута и прибори от сребро и бронз. Учените са установили, че всички те идват от Персия (на около 6000 км) и Волжка България на около 2000 км, в района на днешен Казан. Връзката между тази сибирска цивилизация с Персия и Волжка България е неизвестна, но с малко късмет, някой ден, по-нататъшна работа на археолозите ще я обясни някой ден.