Водата на Земята не е била донесена от астероиди или метеорити. Тя се е появила в резултат на химични реакции в недрата й. Това установили ирландски, канадски и китайски геофизици.
Учените създали модел на условията, които са характерни за вътрешността на планетата ни - температура около 1400 градуса по Целзий и налягане, което е 20 000 пъти по-голямо от това на повърхността. При подобни параметри съдържащият се в земната мантия силициев диоксид влиза в химична реакция с водорода и това води до образуване на вода и силициев хидрид.

Геофизиците заключили, че такива реакции може да има на дълбочина от 40 до 400 км под повърхността на планетата. Оказало се, че подобно взаимодействие може да предизвика натрупване на вода в скалите, а не по повърхността им, и налягане до 200 000 атмосфери.

При излизането на течността от скалите въпросното налягане може да стане причина за силни земетресения.

Учените се надяват в бъдеще да изяснят дали описаният от тях феномен е характерен за всички слоеве на земната мантия или е локален. В случай че е локален, това ще означава, че водата на нашата планета е донесена от астероиди или комети.