Американски учени стигнаха до заключението, че преработеното месо, картофите, бисквитите и тестените изделия причиняват по-често деменция. Информация за резултатите от проучването са публикувани на сайта „MedicalXpress“.

В изследването са участвали 209 човека с деменция на средна възраст 78 години и 418 души на съответната възраст, пол и ниво на образование, но без когнитивни смущения.

COVID-19 засяга и мозъка! Последствията са поразяващи

Доброволците попълвали сами въпросника в течение на една година. Споменава се, че са минавали на медицински преглед на всеки 2-3 години.

Оказало се, че в основата си храненето на пациентите с деменция включва преработено месо, включително колбаси, пушени меса, пастет, както и богати на нишесте продукти, алкохол и сладкиши. Хората от другата група се хранели по-често с месо, съчетано с плодове, зеленчуци и морски дарове.

Предишни изследвания показаха, че консумацията на здравословна храна – зелени листни растения, ягодови, ядки, пълнозърнести храни и риба може да намали риска от развитието на деменция.