Мистериозна популация от древни хора живяла в Западна Африка преди около половин милион години, а според учените днешните хора все още носят тяхната ДНК, съобщава Си Ен Ен.
 
Този „древен призрачен народ“ изглежда се е отклонил от линията на развитие на модерните хора преди ненадерталците да се отделят от „семейното дърво“, сочи проучване, публикувано в списание "Science Advances".
 
Разделянето се е случило преди между 360 000 и 1 млн. години, казват изследователите от Университета в Калифорния. Тези древни човеци създавали деца с предците на днешните обитатели на Африка, точно както неандерталците са се размножавали съвместно с предците на днешните европейци, пишат генетиците Арун Дурвасула и Срирам Санкарараман.
 
ДНК-то на тези древни мистериозни хора съставлява между 2 и 19% от ДНК-то на предците на днешните западни африканци.
 
Учените от Калифорния намерили „призрачните хора“ с помощта на компютърен модел на съвременната ДНК. Те създали генетични карти на предците на четири африкански народа в три държави - Нигерия, Сиера Леоне и Гамбия.
 
Проф. Джоел Айриш, биоархеолог в Ливърпул, обясни, че някога вероятно е имало много видове човешки популации.
 
„Мисля, че в един момент е имало всякакви популации с различна генетика, които изглеждали различно. Изглежда всеки се е чифтосвал с всеки. Мисля, че ще откриваме още от тези „призрачни“ хора“, посочва той.

Превод и редакция: БЛИЦ