Водка, направена от култури, отгледани в забранената зона около АЕЦ „Чернобил“, беше произведена от британски учени. Това съобщава „Дейли Мейл“.

Учени развенчаха голям мит за Чернобил

Проф. Джим Смит от Университета в Портсмут, описва водката, чието име е „Атомик“, като „вероятно най-важната водка със спиртна напитка в света“, тъй като вярва, че тя ще помогне на региона да се съживи икономически.

По думите му, тестовете показали, че след процеса на дестилация, във водката била открита радиоактивност само от „естествения въглерод 14“, който може да се намери във всяка обикновена спиртна напитка.

Проф. Смит иска да произвежда водката за продажба чрез социално предприятие, наречено „Чернобилска спиртна компания“, като 75% от печалбата да отиде за засегнатия от ядрената авария регион на Украйна.

„Водката „Атомик“ в никакъв случай не е по-радиоактивна от всяка друга водка, произведена в която и да е държава. Проверихме внимателно това. Две от най-добрите лаборатории в света изследваха водката за радиоактивност и не откриха абсолютно нищо“, казва той.

Засега е произведена само една бутилка от водката, прочула се още и под името „Чернобилка“. Но екипът от учени производители се надява продуктът да се продава много добре.

Превод и редакция: БЛИЦ