Историците от Университета в Хайфа откриха уникален образ на лицето на Исус във византийска църква в сърцето на пустинята Негев. Той е вкаран в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство, съобщава The Times of Israel.

Според публикацията експертите откриват поразителния модел на тавана на древна християнска църква, която е почти унищожена. Смята се, че църквата е построена през 350 г. 

Ема Майян-Фанар, доктор по изкуствознание и  участник в интердисциплинарен изследователски проект, забелязва стенописите век след откриването на църквата от самия византийски период.

"Бях там в точното време, на правилното място и от определен ъгъл, изведнъж видях очите. Това беше лицето на Исус още от кръщението му", казва Майян-Фанар. "Образът беше толкова избледнял, че по чудо успях да го видя", добави изследователката.

Археолозите отбелязват, че външният вид е значително различен от този, с който Христос обикновено е изобразен върху иконите.

Фигурата показва лицето на млад мъж без брада, с къса къдрава коса, големи очи и дълъг нос. Портретът според изследователите е част от една по-голяма картина и е "първата пред-икона от сцената на Кръщение Христово, тъй като до него е нарисувано друго лице, заобиколено от ореол", казват учените.

Д-р Майян-Фанар оприличава втората по-голяма фигура на Йоан Кръстител.

Превод: БЛИЦ