Специалисти от Далекоизточния център НИЦ "Планета" са установили термична аномалия в района на разрушения хълм в Хабаровски край, където се предполага, че е паднал метеорит. Това се съобщава на сайта на научно изследователския институт, предават осведомителните агенции. 

Учените са анализирали данните от апарата "Sentinel-2А" (спътник за дистанционно сондиране на Земята) за 9 r 12 декември. Те с установили значителни ландшафтни промени, станали в този период редом с руслото на река Бурея, по-горе от водохранилището: на снимката от 12 декември отсъства върха на хълма, докато на 9 декември сянката от този хълм е имала коренно различен контур. 

"Допълнителният анализ на 10-минутните изображения на КА "Himawari-8" е позволил да бъде установена в този район термична аномалия, възникнала на 12 декември в 09:50 по местно време", се казва в съобщението. 

На по нови снимки се вижда значителна промяна в земното покритие: обособеният контур има еднородна текстура, което показва отсъствието на растително покритие. На изцяло замръзналата река се вижда вода. Учените предполагат, че ледът е бил повреден при срутването на хълма. 

Изследователите са предали данните на Руския хидрометеоцентър, на Министерството на извънредните ситуации, в администрацията на пълномощния представител на руския президент в Хабаровски край, както и на местното правителство. 

Вчера бе съобщено, че чест от хълма е рухнала в река Бурея и частично е запушила руслото ѝ. На мястото на произшествието са пристигнали специалисти от Бурейската ВЕЦ и представители на местната администрация. 

Една от версиите е падане на голям метеорит. От Института по астрономия към Руската академия на науките обаче смятат, че причина за аномалията е свлачище, защото тези дни не е било засечено влизане на голям метеорит в земната атмосфера. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ