Съвместна група от учени от Техническия университет в Лапеенранта и Технологичния изследователски център VTT успяха да разработят способ за превръщането на електричество в белтъчина храна, пише Quartz.
Смесвайки вода, въглероден газ и белтъчини на гранули в биореактор с размера на чашка за кафе и подавайки ток на получената субстанция, изследователите могат да получат прах, в който се съдържат около 50% белтъчини и 25% въглехидрати, останалото са мазнини и нуклеинова киселина.

В бъдеще изследователите планират да използват своята разработка за осигуряването на храна на хората в нужда, а също и за разработването на нови храни за животните. За създаването на грам питателен прах отиват две седмици.  

Според изследователите, разработката им ще бъде готова за масова употреба след десет години.

Превод и редакция: БЛИЦ