Фидел Кастро става топ готвач в затвора
Той смята традиционната кубинска кухня за много консервативна и търси разнообразие - въвежда в нея например италиански традиции, за което получава много упреци
Кубинският лидер Фидел Кастро е не само страстен любител на вкусната храна, но и отличен готвач.
По време на революционната си младост той живо се интересува от кулинарията и непрекъснато експериментира с приготвянето на различни ястия - прави го дори в затвора, където неговите другари и роднини изпращат храна.
Команданте с удоволствие приготвя омари, скариди и раци на скара за своите гости. Той знае точно колко време отнема да се приготви това или онова морско създание: скариди 5 минути, омари 11 минути. Вървят добре и с обичайния сос от масло, чесън и лимон.
Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро е роден на 13 август 1926 г. в семейството на земевладелец. От детството започва да се проявява бунтарският характер на бъдещия революционер. На 13-годишна възраст той заговорничи с работниците от плантациите на баща си и участва във въстание. През 1950 г. завършва Юридическия факултет на Хаванския университет. Още през 1953 г. е главният заговорник за свалянето на кубинския лидер Ф. Батиста. В резултат на революционната борба Фидел става лидер на Куба през 1959 година и остава такъв до 2008 г., пише "Труд".
Измисля нови ястия
Команданте обича да готви и да измисля нови ястия. След влизането в затвора кулинарната му страст става все по-голяма. Той смята традиционната кубинска кухня за много консервативна и търси разнообразие - въвежда в нея например италиански традиции, за което получава много упреци.
„Тъй като съм готвач, от време на време се забавлявам, приготвяйки някое и друго ястие. Наскоро моят брат ми изпрати парче шунка от изток и аз я сготвих на пържола с желе от гуава. Но това е нищо.
Днес момчетата ми пратиха буркан с резени ананас в сироп. Повярвайте ми, аз просто мислено съчетавам нещата. Утре ще ям шунка с ананаси. От време на време приготвям и спагети по различни рецепти - все по моя интерпретация.
Или тортиля със сирене. О, колко е вкусно! Моят репертоар не свършва дотук. Сложих няколко калмара да се варят... за вечеря спагети с калмари, италиански шоколад за десерт и прясно сварено кафе...", пише Кастро в едно от писмата си от затвора.
По-късно готвачите, които работят за кубинския лидер помнят, че закуската му е обикновена - пъдпъдъчи яйца, малко боб и ориз.
Веднъж Фидел опитва салата от змиорка. Много му харесва. След известно време иска да я пробва отново. Казва на своя готвач да намери змиорки и да разбере как се приготвя въпросното ястие. На следващата сутрин команданте има на масата си салата от змиорки, домати, риган, магданоз, лук и моркови.
Супите също са в основната диетата на Кастро. Най-много обича от костенурка и зеленчуци. От европейската кухня предпочита спагети и хот-дог.
Не може без кафе
Трябва да се отбележи, че лидерът на Куба цени разнообразието в напитките, както и в храната, и обича да консумира кубински ром, мохито, шотландско уиски, шоколадови коктейли и грузинско вино. Кафето е любимата му безалкохолна напитка. Пие го на всеки 15 минути. Предпочита еспресо с осем лъжици разтворимо кафе, добавя същото количество захар и го пие с ром.
Кастро е добре запознат и с ястията от руската кухня. Той не отказва борш, сланина, котлети, пиле тапака. За първи път лети до СССР през 1963 г.
„Фидел ядеше почти всичко, което му сервираха, но особено много хареса пилето тапака - по онова време, това не бяха някакви бройлери, а истински пресни пилета, така че дори костите можеха да се ядат“, пише В. Беляев, готвач в Кремъл.
Фидел Кастро много обича млечните продукти, от сирена до сладолед. Той вярва, че жителите на острова ядат малко млечни продукти, въпреки че има достатъчно крави, но те отиват на пържоли.
Преди Кубинската революция прясно и кисело мляко може да се купи само в големите градове. Жителите на кубинските села не пият мляко и не правят сирене от него. Но лидерът на страната е страстен почитател на млечните продукти и предпочита млякото пред водата, което не е необичайно за една испаноговоряща страна.
Самият Кастро яде малко месо. Основата на диетата му са зеленчуците. От месата хапва предимно агнешко сукалче, което не е вкусвало нищо друго освен майчиното си мляко, мариновано в мед или кокосово мляко.
Най-вкусният на света
Любимият десерт на кубинския лидер е сладоледът. Преди обяд той може да изяде до 10 топки от този деликатес и мечтае да изпревари канадците и американците в производството на млечни продукти, особено на сладолед.
Поради горещия климат в Куба е проблем да се отглеждат млечни крави. Млякото се внася от ГДР, а маслото от СССР. Правени са опити за създаване на млечна порода, адаптирана към климата на Куба чрез кръстосване на породата Холщайн с местни зебу.
Кастро е истински фен на сладоледа. Затова нарежда изграждането на сладоледен дворец, които да може да се посещава от хиляда хора. Това е шедьовър на модернизма, сградата се отличава с изключителна белота.
В Копелия (така се казва дворецът на сладоледа) може да се опитат 50 вида от този деликатес. И мнозина признават, че десертът тук е най-добрият в света. Кубинският лидер дори изпраща от млечното изкушение като подарък на ръководителите на други страни.
Така например в разгара на войната във Виетнам подарява на Хо Ши Мин сладолед, въпреки че лидерът на Виетнам би предпочел патрони и военно оборудване. Копелия има 4 закрити салона, четири външни кафенета и един външен бар, които работят от 10.45 ч сутринта до 1.45 ч през нощта. Заведението сервира до 16 хиляди литра сладолед дневно на 35 хиляди гости.