Изненада! В затънтено кътче на България развъждат есетрови риби и вадят черен хайвер
Черен хайвер и есетрови риби в Странджа - оказва се, че всичко това е възможно в Рибарника край Малко Търново. В бетонните басейни се отглежда още и японска пъстърва, предава БНТ.
България е един от големите производители на черен хайвер от есетрови риби на Балканите, а в Европа се нарежда на 5-6 място. Есетрите в Рибарника в Странджа се чувстват като у дома си, разказва рибовъдът Владимир Тодоров.
Владимир Тодоров - рибовъд: Според мен са идеални условията по отношение на температурата и химичния състав на водата, също и за кислорода не сме имали проблеми.
Рибарникът край Малко Търново е построен през 70-те години на миналия век. Работи известно време, след което е изоставен. След 2000-та е ремонтиран и отново зарибен. Разположен е върху площ от около 10 декара. Владимир Тодоров работи в Рибарника повече от 10 години и ни обяснява за какво служат различните басейни.
Владимир Тодоров - рибовъд: Значи има значение при есетрите, които след петата година могат да се определят на мъжки и женски, тъй като мъжките риби не се използват повече освен за консумация, а женските след 8-9 година започва залагане на черен хайвер, които предстои да организираме едно малко производство, защото 80% от женските вече са узрели и са в отделен басейн. Ваденето на хайвера по принцип трябва да започне през март, защото в природата април - май есетрата си хвърля хайвера. Тука имаме не повече от 3 тона зрели женски. Това дали ще презрее тази година или не няма никакво значение, защото тя на следващата година залага есетрата хайвер с по-високо качество.
А най-екзотичните риби в Рибарника, които сега се опитват да приспособят към българския климат са чига и сьомга. Интерес предизвиква и пъстървата, която е бяло-жълта на цвят.
Владимир Тодоров - рибовъд: Това е японска пъстърва, която е правена с генно инженерство. По-издържлива е на болести. Има и недостатък, че расте малко по- бавно. В момента имаме 40 000 пъстърви зарибителен материал, които са една част вече са за консумация. Това е един процес, който продължава между 12 и 18 месеца, говоря за дъговата пъстърва. При дъговата пъстърва след две-три години при дъговата пъстърва имаме намерение да направим хибрид между сьомга и нея - тя се казва сиджуц, която е много издържлива на болести. За мен е много важно, защото тук не ползваме никакви медикаменти.
А коя е вашата любима риба?
Владимир Тодоров - рибовъд: Европейски сом, но тук водата е студена за сом.
Но пък е подходяща за шаран и моруна, които допълват разнообразната палитра от риби и можете да поръчате на място да ви ги приготвят в кухнята. Рибарникът край Малко Търново засега е единственият в Югоизточна България, но с амбициите в близките 5-6 години да се разрасне. Покрай новото производство и Странджа да живне, надяват се хора от региона.