Кухненската ви гъба е пълна с бактерии, истински може да я почистите така
Кухненските гъби са: а) топли; б) влажни; в) изпъстрени с остатъци от храна. Това ги прави идеалната среда за развъждане на микроби, пише Obekti.bg. От рода на:
Кампилобактер (Campylobacter)
- Салмонела (Salmonella)
- Стафилококи (Staphylococcus)
- Ешерихия коли (E. coli)
- Листерия (Listeria)
Дори и да измиете гъбата със сапун, това не е достатъчно, за да се премахнат микробите, посочва микробиологът Филип Тиерно, цитиран от Lifestyle Insider.
Има един единствен начин наистина да изчистите гъбата. Потопете я в разтвор от белина и изплаквайте след всяка употреба. За да направите разтвора са ви нужни:
- белина;
- голям контейнер (туба);
- купа;
- гумени ръкавици;
- мерителен съд;
- фуния
- и гъба.
Напълнете празния съд с девет части вода и една част белина. Сложете гумените ръкавици, за да отлеете от белината и я излеете в съда с фунията. За литър разтвор са ви нужни 100 мл. Долейте внимателно 900 мл вода в съда. Сложете гъбата в купата и полейте достатъчно от разтвора, за да я покрие. Това ще убие микробите моментално. Изплакнете с вода и оставете да изсъхне. Гъбата е идеално чиста и готова за употреба. Запазете бутилката с разтвора и почиствайте гъбата след всяко миене на съдове или бърсане на плота.