Пръстен с огромен червен камък прие 28-годишната Лилия Величкова от нейния възлюбен мъж като знак на съгласие да сподели живота си с него. Васил Христов направи мечтаното от бъдещата му съпруга романтично предложение за брак пред величествения дворец Топкапъ в Истанбул.


Мястото не е случайно избрано, тъй като Лилия дълго време се прехласвала по сарая. Младата жена е завършила история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и проявява интерес към епохата на Османската империя и нейната култура. Васил й предложил да си направят екскурзия до Истанбул, а тя въобще не заподозряла намеренията му. Когато той паднал на колене, 28-годишната търновка извикала с всичка сила заветното „Да!“. Щастливата сцена била аплодирана от хората около тях, които станали свидетели на емоционалния момент, пише "Борба".

Лилия и Васил са двойка, която разчупва стереотипите в много отношения. Тя е по-голяма от него с 4 години, работи в чуждестранна компания, макар винаги да е мечтала да бъде учителка. Не домакинства, не обича да пазарува и твърди за себе си, че е работохоличка. Той е човекът, който се грижи за домашния уют – готви, подрежда, грижи се за домашните любимци – кучето Спайк и котката Мона, и планува семейните почивки.

Работи като електротехник на повикване. Не се срамува, че по-голямата част от семейния бюджет изкарва любимата му. Смята, че са открили баланса и не се нуждаят от чуждо одобрение за начина, по който живеят. Двойката е на мнение, че епохата на патриархалното общество отдавна е преминала и е време жената да се бори за всичко, което пожелае.

Срещнали се преди 5 години на студентско парти и скоро след това си взели обща квартира. С усмивка си спомнят една от първите фрази помежду им, докато Лилия танцувала на купона. „Казах й: „Ще се оженя за теб един ден“, разказа той.

„Не очаквах предложението за брак в онзи момент. Обикновено всичко в живота си го планирам и въпреки че наближавам 30-те години и ми е време за тази крачка, сякаш не бях предвидила това в списъка с неща, които да изпълня“, шеговито споделя Лилия. Допълва, че била много щастлива от изненадата и мястото, на което се сгодили.

Двойката вече е избрала дата за венчавката. „Спряхме се на зимата – 13 януари. Искаме да има сняг, бялото е символ на чистота и вярност. Такива сме ние – истински и обичащи се напук на всички проблеми и недоброжелатели“, коментира Васил.