В Руската православна църква патриаршеството съществува около 500 г. За това време престолът на патриарха са заемали 18 души – т.е. средното управление на всеки един от тях възлиза на 27.7 години.

Тази цифра може да се обясни с факта, че в руската църква отсъства практиката на престола да сядат старци на преклонна възраст. Кандидатът трябва да е пълен със сили, да е достигнал зрялост и да е заслужил авторитета си. 

По правило патриарсите управляват до края на дните си на земята.

Колкото до Константинополската православна църква, тя има почти 2000-годишна история и е оглавявана от над 230 патриарха. Така средната продължителност на управление е 8.7 години. Действащият сега патриарх Вартоломей е на 76 години. 

Но в историята на тази църква е имало и млади патриарси. Например Стефан I . Той е най-младият патриарх в историята на църквата и е живял през 14 в.

Стефан сменя патриарх Фотий. Той е бил брат на император Лъв Премъдри и е станал предстоятел на църквата на 18-годишна възраст. Управлява недълго. На 21 години умира. Обявен е за светец.

Колкото до папите в Римокатолическата църква, нейната история помни над 280 първосвещенници.

Най-младите сред тях са Бенедикт IХ и Бонифаций IХ. Последният става папа на 33-годишна възраст, живял е през 14 в. и е запомнен с призивите за военни походи в Палестина. 
Историята на папа Бенедикт IX е уникална. Според един източник, той е заел римския престол на 18-годишна възраст. Бенедикт няколко пъти е свалян от поста си папа, но събирал военни отряди и отново се завръщал.

В малобройната Англиканска църква съществува символичен обичай за кратък период от време да се назначава като епископ момче от хористите.Така всяка година църковната служба се оглавява не от епископ, а от преоблечено като епископ дете. От появата на женски епископат англиканите имат и момичета-епископи. Първата от тях видяхме през 2014 г. – става дума за 11-годишната Ребека Ховарт.