5G мрежата обещава светкавичен интернет, моментална обмяна на информация и още повече възможности за използване на виртуалната и добавената реалност. Всичко това ще се случва при близо 10 пъти по-висока скорост на преноса на данни и още по-добро покритие. В редица страни операторите вече тестват клетки за предаване на сигнал, а дузина държави в Европа и Азия вече дори предлагат 5G услуги на клиентите си, пише Марица бг.

В България също започва да се изгражда мрежа за новата технология. Прогнозите са, че до края на 2021 г. в страната ни ще може да се ползва напълно функционално 5G. От "A1" вече показаха първата 5G станция, която ще предава сигнал за техните клиенти. Телекомът получи и първите тестови честоти за период от шест месеца.  

Като всяка модерна технология обаче 5G носи със себе си редица неизвестни, които раждат все повече конспирации и фалшиви новини. И набират популярност в интернет. В редица форуми, групи в социалните мрежи и уебсайтове бушуват хиляди опасения, че новата мрежа е опасна за здравето и може да предизвика редица заболявания. Всички те се базират на публикация, направена във Facebook през ноември 2018 година.

Според информацията, споделена в поста, мистериозната смърт на около 300 птици в района на Хага, Холандия, всъщност се дължи именно на изпитание на 5G клетки.


Фактът, че тестовете на въпросните мобилни клетки са проведени месеци преди да бъдат открити мъртвите птици, не разубеждава притеснените потребители. Те се опасяват, че мрежата ще излъчва опасни нива на радиация, а алчните мобилни оператори нарочно крият това от клиентите си. Стига се дотам, коментиращите да си разменят съвети как най-ефикасно се трошат клетките за разпространение на сигнала.

Конспирацията за опасностите от 5G действително тръгва от Холандия, ала случаят с умрелите птици е само един от много аргументи, които обикалят мрежата. През 2018 г. холандец на име Джон Кулс, изследовател на тема НЛО, основава Facebook групата "Stop5G".

Целта е да бъдат разобличени опасностите и вредите от 5G върху хората. Теорията за птиците е само нищожна част от съдържанието. Там например има хипотезата, че унищожителните пожари в Калифорния от 2018 г. са причинени от тестове на 5G мрежа.

Последователите на Кулс вече не са само във Facebook. В Instagram например под хаштага #Stop5G се споделят снимки на хора със защитни костюми, за които се предполага, че работят върху инсталацията на клетките за разпространение на сигнала. Други предупреждават, че 5G ще има пагубно влияние върху редица видове, включително медоносните пчели. Над 150 000 потребители членуват в различни онлайн групи и общности, които се обявяват против 5G технологията.

Групата на Джон Кулс ражда и по-малки местни групи, ориентирани към конкретни държави и градове, като има такава и за България - Stop5G Bulgaria. В нея членуват над 1000 българи и се публикуват връзки към различни български и чуждестранни сайтове, доста от които съмнителни.

А мненията варират от съмнения дали наистина 5G е смъртоносен, до обвинения, че мобилните оператори се опитват да извършат геноцид. Разбира се, има и скептици, които са се събрали, за да се подиграват на притеснените потребители. Една от последните статии, споделени в групата, твърди, че в Белгия масово се самоубиват гризачи заради облъчването от 5G мрежата.

Остава обаче въпросът как да сме сигурни, че 5G мрежата в действителност е напълно безопасна.

Миналата седмица австралийската телекомуникационна компания Telstra решава да инвестира в изследване, което да провери нивата на електромагнитната енергия, излъчвана от 5G клетките. За целта са използвани две устройства - 5G Hub на Huawei, който разпръсква сигнала, и Samsung Galaxy S10+ като приемник.

Изпитанията са проведени както в закрити помещения, така и на открито, а окончателното им заключение е, че лъчението от 5G е сравнимо с това на 4G и Wi-Fi мрежите.

И на закрито, и навън измерванията показват, че честотите на мрежата са 1000 пъти по-ниски от опасните за човешкото здраве нива. Данните са предоставени за проверка на Световната здравна организация и на Международната електротехническа комисия.

И двете институции се обединяват около мнението, че 5G мрежата не представлява опасност нито за хората, нито за животинските видове.

А експертите подчертават, че конспирациите около 5G са същите, каквито са витаели и около 4G мрежата и дори около микровълновите печки. Оказва се дори, че текущата 4G технологията използва много по-високочестотни сигнали, сравнено с новата мрежа от пето поколение.

T-Mobile Първи са Бон и Берлин

Най-големият доставчик на мобилни услуги в Германия "T-Mobile" пусна в употреба първата в страната 5G мрежа. Възможността да ползват новата мрежа имат единствено жителите на Бон и Берлин, и то само ако ползват определен модел смартфон на цена от 900 евро.

От компанията доставчик обявиха плановете си до края на годината такава мрежа да заработи в Хамбург, Мюнхен и Дармщад. Паралелно компанията е започнала работа по изграждане на инфраструктура и клетки в общо 30 града в страната.

Амбицията на "T-Mobile" е до ​края на 2020 покритието на по-бързата мобилна мрежа да обхване над 65% от населението на Германия. До края на юли Франция и Австрия също ще стартират официално ползването на новата технология за потребители.

Към момента най-голям проблем се оказват мобилните устройства, които могат да поддържат новия стандарт. В редица страни изборът е сведен до 2 или 3 модела. Очакванията са че до Коледа на пазара ще се предлагат над 30 модела, използващи новите 5G мрежи.