Ръководството на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" получи благодарствено писмо от Александрийската библиотека в Египет по повод направеното щедро дарение от страна на университета, информираха от висшето училище.
Дарението включва книгите “България, българите и Европа - мит, история, съвремие”- научен сборник, издание на Университетско издателство "Св. св. Кирил и Методий" и изследвания на преподаватели от Великотърновския университет. В писмото се казва, че книгите са изключително ценни за библиотеката и ще бъдат от полза за бъдещите поколения. Дарението е направено през м. март 2008 г., когато на официално посещение в Арабска Република Египет бяха ректорът на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ, доц. д-р Стела Дерменджиева - заместник-ректор по международното и вътрешното сътрудничество и доц. д-р Карим Наама - координатор на договора с Университета Суец Канал, Исмаилия.
Александрийската библиотека е основана през 3 век пр. Хр. и е съхранявала над 700 000 свитъка. През 2002 година е открита голяма съвременна библиотека с финансовото участие на ЮНЕСКО. Представлява единадесететажна ултрамодерна сграда с формата на срязан косо цилиндър, замислен като символ на Слънцето- знака на Древен Египет.  Информацията е на кореспондента на БЛИЦ във Велико Търново. /БЛИЦ