Скорошен доклад на Изследователската служба към Конгреса разкри, че Американският флот може да замени традиционните кораби с безекипажни морски съдове, които се надява да разработи в идните години. 

Според доклада, флотът планира да разработи и произведе няколко вида големи безпилотни машини и иска за целта 580 милиона долара за разработка и създаване за фискалната 2021-ва година.

"Флотът иска да придобие тези големи безпилотни машини като част от усилията за прехода на флота към по-разпределена флотска архитектура", се казва в доклада, като се добавя, че флотът ще включва по-малко ракетоносци и есминци и повече фрегати и крайбрежни бойни кораби.

Според доклада, докато по-малките безпилотни съдове могат да се разположат от кораби с екипажи и подводници за да "засилят оперативния обсег на тези кораи и подводници", то големите машини по-вероятно да бъдат "разположени директно от платформи за да изпълняват мисии, които иначе могат да се възложат на кораби и подводници с екипажи".

"В добавка, големите безпилотни машини ще бъдат между 200 и 300 фута дълги и ще могат да носят оръжия като анти-повърхностни и ударни ракети, което значи, че ще могат да водят противокорани атаки, но и срещу сушата".

Флотът планира да разработи два прототипа на големите безпилотни машини идната година - единият през 2022, а другият през 2023-та.
Средните машини от друга страна ще бъдат между 45 и 190 фута на дължина и ще се използват предимно за електронни военни системи, както и разузнаване, наблюдение и проучване.

През юли флотът даде договор за 35 милиона долара на L3 Technologies, за разработката на прототип за средно голяма безпилотна бойна машина.
Докладът твърди, че има желание да се изпревари Китай и това е един от факторите зад решението на флота да инвестира повече в безпилотните машини.

"Флотът иска да използва акселерирани стратегии за придобиване на големи безпилотни машини, за да ги вкара на служба възможно най-бързо. Желанието на флота е да използва тези акселерирани стратегии за придобиване като израз на необходимостта, която се поставя върху големите машини за бъдещите военни предизвикателства от страни като Китай".