Сред множеството предизвикателства, които астронавтите ще се сблъскат при бъдещите си мисии до Луната и Марс, това да поддържат здравето си е най-важното.

Но към момента астронавтите на борда на Международната космическа станция са открили начин да се поддържат по време на дългите си мисии. Наскоро те бяха зарадвани от свежа реколта зеленчуци благодарение на усилията на командира на екипажа на НАСА и SpaceX-1 Майкъл Хопкинс, съобщи „Бизнес Инсайдър“, цитирани от "Монитор". 

Репортер от изданието разговаря с двама учени на НАСА – Мат Ромейн и Джоя Маса, които са работели по експеримента за добива на реколта, известен като Veg-03Kand VEG-03L.

Експеримент

Ромейн е водещ учен в експеримента, чиято цел е да тества нова космическа реколта от етиопски кейл, както и отглежданото преди китайско зеле бок чой. И двете култури дали чудесни резултати. Преди да бъдат прибрани от Хопкинс на 13 април, растенията расли в продължение на 64 дни, което е най-дългият период на отглеждане на зелени листни зеленчуци на космическата станция.

Семена

Според Ромейн бок чой дори започнало да цъфти, а Хопкинс използвал малка четка, за да опраши цветчетата. Това било решено, след като Хопкинс и Ромейн обсъдили множество възможности за процеса на опрашване, включително да се даде възможност на растението да се самоопраши. Според Джоя Маса по този начин се очаква да се получат семена, което ще даде възможност в бъдеще да се добият нови растения, без да е нужно да се носят семена от Земята. А това е от особена важност за дългите мисии до Марс и до Луната.

Маса разкри също така, че екипажът се е насладил на китайското зеле като гарнитура към основното ястие, като преди това е мариновал листата в чеснова паста и соев сос.