За серийно производство на космически храни преговаря Институтът за космически изследвания към БАН с родни бизнесмени, пише "Преса". Става дума за продукти, обработени по метода на лиофилизацията - извличане на вода от състава. Така храните губят обем и маса, но запазват хранителните си качества.
&quot;Това би могло да е полезно в случаи на бедствия и аварии заради лесния пренос, но също така и за захранване на възстановяващи се от заболявания хора, както и при съхранение на кръвна плазма&quot;, обяснява директорът на института проф. Петър Гецов. Към закупуването на такъв продукт проявили интерес от японския пазар.<br /> <br /> По такава технология могат да се обработват от боб чорба и колбаси, та до плодове, смее се проф. Гецов.<br /> <br /> Подобен тип храни може да са полезни при различни хуманитарни кризи, защото са леки, евтини и лесни за превоз. <br /> <br /> Междувременно стана ясно, че съпругата на първия космонавт Валентина Гагарина пристига у нас в събота с още 15 космонавти от Русия, Чехия, Полша, Унгария, Монголия и Румъния. Те ще се включат в честванията на 80 години от рождението на Юрий Гагарин. От руска страна идват първата жена космонавт Валентина Терешкова, Виктор Савиних, Анатолий Соловьов, Павел Виноградов и т.н<br /> <br /> Делегацията пристига по покана на зам.-министъра на отбраната Иван Иванов и ще отседне в резциденция &quot;Лозенец&quot;. /БЛИЦ<br />