След празничните дни около Коледа и Нова година идва ред през януари да обърнем повече внимание и на някои организационни въпроси. Един от основните е да подготвим автомобила за бъдещи пътешествия (доколкото ситуацията го позволи). За целта е важно да подновим електронната винетка и един от най-лесните и удобни начини за това се предоставя от телекома А1.

В брой или с карта – вие избирате
Можете да екипирате колата си с електронна винетка в магазин на А1, където можете да платите както в брой, така и с дебитна или кредитна карта или дори безконтактно с дигиталния портфейл А1 Wallet на смартфона.

Онлайн
Ако предпочитате да плащате онлайн, това става лесно и удобно през уеб сайта на a1.bg Не е задължително да ползвате други услуги от телекома,бж за да направите това, тъй като А1 предоставя възможност за покупка на винетка на сайта a1.bg без регистрация - само в три лесни стъпки.

Клиентите, които са закупили винетка през регистрацията си на а1.bg, имат достъп до история на покупки и информация за автомобила, които могат да се ползват и при настоящите и следващи поръчки.

Допълнителни улеснения за клиентите
За абонатите на А1 на мобилни услуги са предвидени още и възможности за закупуване през приложението Моят А1 или чрез SMS. В продължаващата ситуация на повишен риск от заболеваемост А1 препоръчва използването на дигиталните канали за самообслужване като Моят А1.

Клиентите на А1 имат възможност да закупят уикенд или седмична винетка за лек автомобил и чрез SMS, като сумата се начислява в следващата им месечна фактура. Това става с изпращане на регистрационния номер на превозното средство до кратък номер 1002 за уикенд и до 1007 за седмична винетка.А ако забравя да подновя винетката?
Потребителите, закупили електронна винетка от А1, едва ли имат подобни притеснения. Всички получават напомняне за изтичащ срок на закупената винетка на въведения имейл и чрез SMS, ако е въведен валиден български мобилен номер. А за по-голямо удобство за корпоративните клиенти на А1 винетките могат да се заявяват през акаунт мениджърите, като сумите се начисляват в месечните фактури.

е-Винетка е достъпна в търговската мрежа на А1 в партньорство с „Интелигентни Трафик Системи” ЕАД, които са национален доставчик на услуги за електронно събиране на такса за изминато разстояние и партньор на АПИ. Допълнителна информация за електронните винетки може да се получи на www.a1.bg/e-vinetki.

Според най-новите разпоредби електронните винетки се изискват за междуградски пътувания с автомобили до 3,5 тона. Ако искате да пътувате извън града с превозно средство с по-високо тегло, то за вас ще се прилага тол таксуване за изминато разстояние. Можете да заявите от А1 и тол услуги – под формата на маршрутни карти или автоматичен толинг.

А1 България е официален търговски представител във връзка с тол таксуването в партньорство с TollPass – търговска марка на „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД (ИТС EАД). ИTC ЕАД e вписан в Регистъра на националните доставчици на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние и сключен договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).