NASA показа как новият марсоход „Марс 2020“ използва новото си устройство - ръка-манипулатор, чиято дължина достига 2.1 метра. Отбелязва се, че ръката е доста силна, тъй като ще има голям товар по време на мисията. Сглобяването на роувъра е в стерилната стая High Bay 1 в лабораторията за реактивни движения на НАСА.
Конструирането на роувъра е в разгара си, а наскоро върху него бе инсталирана многофункционалната камера SuperCam и двуметрова роботизирана ръка. Появи се първото видео, в което роувърът тества ръката-манипулатор.

По време на изпитанията ръката монтира 40-килограмов детайл в горната част на роувъра. Това доказа не само силата на устройството, но и неговата точност.

В рамките на бъдещата мисия апаратът „Марс-2020“ ще се заеме с изследването на марсианския кратер, както и ще вземе проба от почвата, за да се потърсят следи от минал живот на планетата.

За улеснение на използването, роборъката е оборудвана с пет електродвигателя и пет "стави", които позволяват на устройството да се огъва.

Ако погледнете по-отблизо, можете да видите, че в края на ръката-манипулатор е инсталирана камера, пробивен механизъм и научен инструмент за сканиране на обитаемата среда.

Ако всичко върви по план, роувърът и другото научно оборудване ще се отправят на Червената планета през юли 2020 г. На космическия модул ще му отнеме половин година, за да стигне до Марс. Наскоро учените избраха местата за кацане на новите марсоходи: те са платото Сирт и кратерът Джезеро.

Превод и редакция: БЛИЦ