Машините способни на масови убийства са "на ръба" да бъдат въведени е експлоатация на бойното поле. При това внедряването им може да бъде истински унищожително, заради способността им да убиват без да им бъдат давани човешки инструкции. И сега активист на Асоциацията на Обединените нации Бен Доналдсон предупреди, че въпросните машини убийци са на прага на своето масово производство, пише в. "Дейли Стар".

Доналдсон каза пред изданието: "На ръба сме на ново поколение оръжейни системи, които могат да убиват хора без необходимостта от разумен човешки контрол. По-голямата част от технологията е вече налична. Автономността се промъква в оръжията, които вече се разгръщат или ще бъдат разгърнати в скоро време. От южнокорейските караулни оръжия, които автоматично могат да идентифицират и атакуват войници до израелската Harop, която е бомба със закъснител, която може да идентифицира, избира и поразява движещи се цели без човешки контрол".  

Той добави, че въпросните технологии са способни с огромна бързина да преодолеят човешката способност да ги контролират. Това на свой ред може да доведе до ситуацията, в която машините "да държат нервно спусъка", тоест, те да убиват цели, които не са посочени от човешкото разузнаване. "Има голям риск от това, че въпросните технологии, позволяващи на автономните оръжия да убиват, ще се развиват по-бързо, отколкото технологиите, които ще им дават възможността дали трябва да го правят", добавя той. 

Организацията на Доналдсон е разпространила из целия свят призиви за забрана на роботите убийци, за да се подсигури, че контролът ще остане в човешки ръце. Засега обаче призивите не са дали резултат, като страни като САЩ и Русия се обявяват против забраните. 

Доналдсон също призовава производителите на роботите убийци да обмислят добре последиците преди да започнат да ги продават. 

Превод и редакция: БЛИЦ