Хакерските атаки стават все по-често явление, но потребителите могат да са една идея по-подготвени и защитени, ако спазват няколко простички метода. В момента, в който четете тези редове, е възможно хакери да се опитват да откраднат личните ви данни или друга чувствителна информация от вашия компютър или мобилно устройство.
Хакери чакат именно това – да им се удаде удобна възможност. Поради тази причина е важно да вземете няколко превантивни стъпки, пише Fox News, цитирана от fakti.bg.

1. Парола

Паролата е първата отбранителна линия във вашия арсенал. Погрижете се да направите живота на хакерите труден. Проста парола от шест символа може да бъде хакната за десет минути. Ако увеличите символите с още четири, може да увеличите времето за разбиването ѝ с 45 хиляди години. Толкова е просто! 

Експертите съветват паролата да не бъде една проста дума или цифри, свързани с вас (като дата на раждане), които могат да бъдат прогнозирани. Измислете си фраза или изречение и вземете първите букви за паролата. Добавете и цифри в края, които няма да забравите. 

Колкото по-несвързана с вас е вашата парола, толкова по-трудно ще е на хакерите да я отгатнат.

От време на време сменяйте паролата си, но не прекалено често. 12 месеца е перфектен период за смяна. 

2. Двойна идентификация 

Т.нар. двойна идентификация (2FA) увеличава сигурността. Потребителят може да избере освен парола за въвеждане, да въведе и отговор на въпрос (например „Коя е първата ви кола“). Тази система от дълго време се използва за контрол над важна информация. 

3. Стари акаунти 

Изтрийте всички стари акаунти, които не ползвате. Старите акаунти съдържат повече лична информация, отколкото си представяте. Няма никакво значение колко време е просъществувал този акаунт – ако не ви трябва, го изтрийте. 

4. Проверка 

Искате да се предпазите от хакерска атака, но ако вече сте били подложени на такава? ТУКможе да проверите дали някой се е опитвал да хакне имейла ви. 

5. Криптиране 

За тази стъпка са необходими програми, които са безплатни за сваляне, но отнемат повече време. Ако имате важна информация, която не трябва да попада в чужди ръце, може да пробегнете до криптирането. Това е промяна на текст от четлив в такъв, който е неподлежащ за разчитане. За целта се използват математически алгоритми. Обратният процес се нарича дешифриране.

Някои от по-добрите безплатни програми за криптиране са VeraCrypt, AxCrypt, BitLocker, GNU Privacy Guard и полезният архиватор 7-Zip.

И още един съвет

Използвайте надеждна антивирусна програма, която да ви осигури защита от зловредните кодове, които се разпространяват в интернет. Според PCMag най-добрите безплатни антивирусни програми са AVG, Avast и Panda. Полезни програми са още и Malwarebytes 3.0 Free, Kaspersky TDSKiller, Spybot Search & Destroy, както и CCleaner.

Що се отнася до платените приложения, то най-добрите антивирусни са Kaspersky Anti-Virus ($39.99), Bitdefender Antivirus Plus ($19.99), Webroot SecureAnywhere AntiVirus ($19.99), Symantec Norton AntiVirus Basic ($19.99) и McAfee AntiVirus Plus ($19.99).