Докато бразувате в поредното мобилно приложение за онлайн срещи, най-вероятно сте се чудили защо голяма част от красивите хора се държат като пълни гадняри. Оказва се, че има простичко обяснение за всичко това, казват от популярния YouTube канал AsapSCIENCE, цитирани от obekti.bg.

Ако направим малка графика, посветена на красотата и добротата, ще добием представа защо това се случва. Първо, трябва да приемем, че хората са равномерно разпръснати из графиката. Т.е. някои са злобни и грозни, други – грозни и мили, трети – красиви и злобни и накрая – последните са красиви и мили. Разбира се, всичко това се основава на субективния ви вкус.

Най-вероятно нямате какъвто и да е интерес към онези, които са грозни и злобни. Т.е. броят на потенциалните ви партньори намалява. Сигурно предпочитате и специфична комбинация от красив външен вид и мил характер. Това допълнително редуцира бройката.

Накрая всички хора в графата, които не намирате за толкова привлекателни, са мили. Иначе не бихте им обърнали каквото и да е внимание. В края на краищата, ако някой се държи добре с вас, шансът да бъдете критични към външния му вид намалява.

Същевременно – 50 процента от хората, които намирате за красиви, се държат зле. Вие толерирате подобно отношение, защото сте… заслепени от външния им вид.

Това създава впечатлението у вас, че красивите хора са гадняри.

Накрая – онези, които са хем красиви, хем мили, са най-търсени. Те най-бързо си намират партньор и изчезват от мобилните приложения за запознанства. В следствие на това идеята, че красивите са гадняри, се засилва допълнително.

В края на краищата - да, от ваша гледна точка красивите хора често се държат по-зле. Това обаче до голяма степен е вследствие на хората, на които сте склонни да обърнете внимание. Вие просто игнорирате грозните гадняри.