Някога искало ли ви се е да заминете някъде далече, където няма и една жива душа? Просто за да останете насаме със себе си. Ако отговорът е „да“, то значи най-вероятно вие сте наистина умни, поне според някои учени, пише obekti.bg, позовавайки се на BrightSide.

Вярно ли е, че единаците са най-интелигентните и щастливи хора на света?

Учени от Singapore Management University и London School of Economics and Political Science проведоха изследване, за да открият връзката между местоживеенето на хората и цялостното им чувство за удовлетвореност от живота.

Оказва се, че колкото по-интелигентни са хората, живеещи в големия град, толкова по-малко щастливи са те всъщност. Макар че повечето хора се чувстват добре, когато са обкръжени от приятели, наистина умните индивиди изпитват по-голям комфорт, когато са сами. Защо това се случва?

Учените предполагат, че ние не се чувстваме комфортно в големи общности, тъй като мозъкът ни се е приспособил с течение на времето да работи в групи с не повече от 150 души. Това означава, че колкото по-умен е един човек, толкова по-некомфортно ще се чувства той в големи общности.

Тогава защо повечето хора са по-щастливи, когато са сред приятели?

Приятелството ни прави щастливи, задоволява психологическата ни нужда за любов и привързаност, кара ни да се чувстваме нужни и ни предоставя възможност да споделим нашите преживявания.

Хората с по-висок коефициент на интелигентност обаче имат връзка, която е обърната навътре, към тях: умните хора се чувстват по-щастливи, когато са сами. Дори и добрите приятели не могат да променят това.