15% от цялата смъртност в САЩ според учени от Харвард се дължи на прекалената употреба на сол. Именно тя e пряката причина за около 2,5 милиона случая на смърт от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови заболявания годишно.
Резултатите от изследването са били представени на зимната сесия на Американската асоциация по болестите на сърцето.<br /> <br /> Учените са анализирали 247 анкети на пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания. В анкетите подробно бил описан начинът им на живот и хранене, в т.ч. употребата на готварска сол. Прекалената й употреба била установена при 107 пациенти, които били с кръвно значително над нормата и куп болести на сърдечносъдовата система. <br /> <br /> <a href="https://myclinic.bg/novini/1067-ot-kolko-sol-v-hranata-se-umira-"><u><span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>Точните изчисления на учените за пределно допустимата доза сол четете на най-полезния здравен сайт myclinic.bg</strong></span></u></a><br /> <br />