Проучване на специалисти от университета в Манчестър сред десетки хиляди пациенти с диабет тип 2 показва, че 77%  от тях имат поне още едно съпътстващо физическо или психическо заболяване, съобщи пресслужбата на университета.

Проучването, обхванало над 630 000 души, показва как някои състояния като шизофрения се проявяват 2,4 пъти по-често при болни от диабет тип 2 в сравнение с хора, които не страдат от заболяването, но пациентите с диабет досега не са предупреждавани за вероятността да развият и друго такова.

Болните от диабет са 1,8 пъти по-склонни да развият депресия в сравнение с хора, нестрадащи от диабет, те са о 1,6 пъти по-предразположени към астма, както и 1,6 пъти по-склонни към хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Изследването потвърждава и известните досега връзки на диабета с други заболявания. Около 52 на сто от петте милиона британци с диабет са склонни да страдат и от високо кръвно налягане.

Проучването установило, че 18 на сто от пациентите с диабет тип 2 са диагностицирани и с остеоартрит, 24 на сто - с висок холестерол, 12,4 на сто - с депресия и 5,6 на сто - с тревожни разстройства. Сърдечносъдовите заболявания са два пъти повече у пациенти с диабет в сравнение с останалите пациенти.