Залезът е едно от най-красивите природни явления. Може би, вероятно, смятаме така, защото просто никога не сме виждали залеза на Слънцето на Уран, Венера или Марс.


Джеронимо Вилянуева, планетолог от Центъра за космически полети на NASA, създаде визуален модел на залеза на Уран, за да може, когато сондата се спусне на тази ледена планета, тя да може да интерпретира химичния състав на заобикалящата го среда чрез промените в светлината. 

Залезът на Уран е наситен лазур, който изчезва в синева с оттенък на тюркоаз. 

Този синьо-зелен цвят произтича от взаимодействието на слънчевата светлина с атмосферата на планетата. 

Когато светлината влиза в атмосферата на планетата, водородът, хелият и метанът поглъщат червения спектър на светлината. Късите вълни на синьото и зеленото на светлината се разсейват, когато фотоните се отразяват от молекулите на газа и другите частици в атмосферата. 

За да провери точността на своя инструмент, ученият е моделирал залеза на Слънцето и на други космически обекти - Марс, Венера, Уран, Титан, TRAPPIST-1.

Поради това, че небесните тела се въртят доста далеч от слънчевата светлина, по време на залеза фотоните се разсейват в различни направления в зависимост от енергията им и типа молекули в атмосферата. 

В резултат на всеки обект се получава уникална палитра от цветове.

Във видеото може да се види залеза през свръхширок обектив на камера. Бялата точка е разположението на Слънцето.