Миналите почивни дни социалните мрежи се взривиха от видео, на което човек носи на главата си диадема с видеопроектор. 

Писа се, че въпросното устройство било използвано по време на протестите в Хонконг. Установи се, че изобретението няма никакво отношение към събитията. 

По време на демонстрациите в Хонконг уж стана известно ново устройство, което лъже системата за разпознаване на лица. То обаче не е свързано с масовите протести, пише в. Daily Mail. 

Съобщава се, че става дума за диадема, която се слага на главата. В нея има видеопроектор. Лицето при това служи за екран, върху който се проектира изображението на лицето на друг човек. Благодарение на това камерите за наблюдение определят неправилно личността на попадналия в обектива, тоест човек може да се скрие от следене.  

В Хонконг през последните дни тази тема е действително актуална - там текат сериозни антиправителствени демонстрации. 

Хората са възмутени от засилването на юридическата зависимост от континентален Китай. 

В началото на октомври 2018 година в мегаполиса, който формално се явява специален административен район на Китай, бе забранено носенето на маски. 

Това стана причина за нова вълна на протести. Много жители на острова обаче намериха доста по-прости начини да заобиколят забраната: едни си сложиха медицински маски, други си сплетоха косите така, че да закриват лицето им. 

В същото време стана известно, че пряко отношение към събитията в Хонконг изобретението няма: устройството е създадено още през 2017 година в Университета на Утрехт в Холандия. 

Създателят на устройството е студентката по арт-дизайн Джин Кай Лу. Тя поясни, че е измислила тази вещ за защита от рекламни технологии, които позволяват разпознаването на лица и дори се обръщат към потенциалните клиенти по име на улицата.  

Превод и редакция: БЛИЦ