Зародишът, свързан с убийствените болести, може да бъде освободен много скоро и да има огромно разрушително въздействие върху човешката раса, предупреди топ учен. Епидемия като "черната смърт" може да стане факт, заради големите ледени участъци, които се топят, предава DailyStar.

Голямата чума, която уби милиони хора през 14 век, е последната голяма болест, която се разраства поради нагряването на земната атмосфера, твърди професорът от Оксфордския университет Питър Франкопан.

Предупреждението идва след като едни от най-добрите климатолози правят изследване, с което твърдят, че са останали само 12 години, за да поддържат глобалното затопляне до максимум 1,5 градуса по Целзий. 

Професор Франкопан, професор по глобална история в университета в Оксфорд, заяви, че няма шанс страните да останат под тези 1.5 градуса увеличение. И той предупреди за последиците от топенето на лед.

"Ако някога преминем тази степен на промяна, не става въпрос за това, че Малдивските острови ще са по-трудни за посещение на почивка или миграция на хора. Става въпрос за това, което се случва, когато се отделя пермампространството и се освобождават биологични агенти и бактерии, които са били погребани в продължение на хиляди години", обяснява той. 

"През 40-те години на миналия век едно 1,5-градусово нагряване на атмосферата на Земята позволи на малък микроб да се развие в "Черната смърт", предупреждава Франкопан. Милиони души са загинали вследствие от "Черната смърт" в Европа и Азия, която достигна своя връх в Европа между 1347 и 1351 година.

Превод и редакция: БЛИЦ