Попълнете търсена ключова дума или фраза

Това е най-сигурният симптом за COVID-19

https://blitz.bg/lyubopitno/nauka-i-tekhnologii/tova-e-nay-sigurniyat-simptom-za-covid-19_news795483.html Blitz.bg

Резултатите, публикувани в научното списание „Chemical Senses“, показва, че средната загуба на усета за мирис е била 79,7 по скала от 0 до 100

Оксфорд, Великобритания 25 Ян. 2021, 21:53 9367 прочита 4 коментара
Изследванията показват, че по-голямата част от пациентите с респираторни инфекции губят обонянието си поради COVID-19.

От данните на последното мащабно изследване експертите стигат до заключението, че загубата на сетивата, особено за чувството за мирис, е  един от най-често повтарящите се симптоми при човек, който е страдал в даден момент от коронавируса. Така че, когато става въпрос за проследяване и идентифициране на положителни случаи на COVID-19, загубата на чувството към миризма е един от симптомите, ако не и най-добрият, за откриване на инфекции, пише "АС".

От началото на пандемията здравните власти и експерти се опитват да предвидят COVID-19 и да открият болестта възможно най-скоро, за да спрат циркулацията на коронавируса. Това проследяване и ранно откриване на случаи е ключово за ограничаване на предаването. Това обаче не е лесна задача, тъй като в много случаи симптомите на COVID-19 са подобни на тези при други патологии и дори има хора, които страдат от него безсимптомно.

Поради тази причина изследователите работят неуморно, за да открият най-добрия начин да идентифицират кога човек има коронавирус или не. В този смисъл две международни проучвания потвърждават, че при повечето пациенти с респираторни инфекции, изгубили обонянието си, това се дължи на COVID-19.

Резултатите, публикувани в научното списание „Chemical Senses“, показва, че средната загуба на усета за мирис е била 79,7 по скала от 0 до 100, което показва, че загубата на обоняние е много голяма и дори в някои случаи пълна. Следователно, тези проучвания показват, че загубата на обонянието е вероятно най-добрият и сигурен симптом, за да се направи прогноза, че човек страда от COVID-19.

Сензорната загуба на усета за миризма не е единственото чувство, което страда от последиците от COVID-19, но вкусът също е значително намален. В действителност, при същата скала от 0 до 100, той е бил достигнал до 69. От своя страна чувствителността на устната кухина, която също страда, достига до степен 37,3 от 100.

Изследователите са стигнали до тези заключения, след като са проучили 4500 пациенти от 23 националности, страдащи от COVID-19 в даден момент. Чрез получените въпросници експертите са установили тази връзка между болестта и загубата на сетивата, особено на вкуса и обонянието в по-голяма степен, с което се потвърждават резултати от други изследвания.

„Въпреки че загубата на обоняние сама по себе си елиминира способността да възприема аромата на храната, едновременната загуба на останалите сетива затруднява определянето какво се поема като храна. Следователно поставянето на храна в устата може да се превърне в неприятно преживяване “, коментира Александър Вик Фиалдстад, един от изследователите, ръководил проучването.
 

4 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам