Напредналите технологии ни дават голямо разнообразие от възможности, не само да улесним живота си, но и да опазваме околната среда например. Тъй като пчелите стават все по-застрашен вид с всеки изминал ден, на човечеството ще му се наложи да търси алтернатива, която да замести жужащите животинки. В противен случай опазването на баланса в природата ще бъде застрашено, поради липсата на жизненоважния процес на опрашване. Японски учени са разработили дронове, които симулират опрашване чрез разпръскване на цветен прашец от растение на растение.
Изследователи от Американския институт по напреднала индустриална наука и технологии са използвали дронове на стойност $100 щатски долара, към които са прикрепили късчета от конски косми. След това са добавили течен йонизиран гел, който напоява космите. По време на тестовете, дроновете са можели да прелитат от растение на растение, взимайки от мъжкото и разпръсквайки над женското. За целта са използвани бяла и розова японска лилия.
 

Завеждащият проекта Ейжиро Мияко твърди, че за да бъде успешен, към дрона трябва да бъдат прибавени прибори като камери с висока резолюция, GPS и изкуствен интелект, което ще бъде трудно, тъй като пречи на размера на устройството.

На други места пък учени вече разработват генетично модифицирани водни кончета-киборги, които да се контролират от хора, а според тях тази технология в близко бъдеще може да бъде приложена и върху пчелите.