Светът почти е бил унищожен от горски пожари, цунамита и огромни облаци сяра в деня, след като астероидът, убил динозаврите, е ударил Земята, твърдят учени. 

Нови проби на камъни от подводен кратер, създаден в резултат на удара, потвърждават теориите на учените за онова, което се е случило в онзи ден. 

Около 75% от живота на Земята е престанал да съществува в резултат на разрушителния удар, чиято сила може да се сравни със силата на 10 милиарда ядрени бомби. 

Учените забелязаха в последния момент астероид, който за малко да се блъсне в Земята

Откриването на въглени, бузи от скали и богати на сяра камъни на дъното на района Юкатан в Мексико обаче е дало повече подробности от всякога за случилото се.

Изследователите от Университета в Тексас са копали почти миля надолу, за да могат да установят по-точно времевата линия на събитията, случило се преди около 66 милиона години.

"Това е разширено досие на събитията, които ние успяхме да възстановим от нулата", казва професор Шон Гълик, ръководител на проекта. 

"Всичките те са част от скално образование, което предлага по-детайлен поглед относно последиците от катастрофата, сложила край на Ерата на динозаврите", каза още той. 

Професор Гълик и професор Джоана Морган, от Имперския колеж в Лондон, са взели проби от дълбочина 1 300 метра под дъното на кратера Chicxulub. 

Той е разположен на около 36 километра от пристанището на полуостров Юкатан в Мексико. Кратерът е широк над 185 километра и над 32 километра дълбок. Едната му половина е под вода, а другата е покрита от гори.

Изваждайки пробите близо до брега на кратера, учените открили, че камъните от различните слоеве може би показват минута по минута развоя на събитията. 

Те са открили разтопени и натрошени скали, включително пясъчник, варовик и гранит. 

Предполага се, че съдбовният астероид е бил с широчина между 10 и 15 километра и е ударил Земята със скорост от над 70 000 километра в час. 

Според екипа на професор Гълик, ударът е довел до световен огнен ад.

Той е запалил пожари на хиляди километри и е причинил огромни цунамита с височина от над 90 метра, които са навлезли стотици километри в сушата. 

Вълните цунами с такива темпове са сипвали развалини в кратера, че само през първия ден в гърлото му са били натрупани 130 метра от останки. 

В египетски гробници имало следи от извънземни (ВИДЕО)

Толкова много сяра е била изхвърлена в атмосферата, че е блокирала слънчевата светлина. 

Според изчисленията, количеството сяра, изхвърлено в атмосферата, е около 325 милиарда тона. 

Това на свой ред е довело до рязко спадане на температурите. Превод и редакция: БЛИЦ