Медийното крило на ИД публикува видео от 5 февруари, на което е показан моментът от попадането на ракета от ПТРК в танк Т-62 на сирийската армия източно от авиобаза Т-4 Тияс (провинция Хомс). Тези основно модернизирани бойни машини сравнително неотдавна са попълнили арсенала на правителствените войски.
На видеото е показан танк, заел позиция на възвишение в пустинята. Терористите стрелят с противотанкова управляема ракета от неизвестен модел, която попада отстрани в областта между купола и корпуса на машината. Вижда се ярко избухване и мощен взрив.
 

Ако вместо модернизирания Т-62 под удар се окажеше танк от старата версия, то членовете на екипажа вероятно щяха да загинат, а бойната машина щеше да бъде унищожена.
 
Взривът най-вероятно е потушен от платнения гумиран противокомулативен екран и поставения металополимерен блок на купола. Тези допълнителни средства за защита съществено неутрализират кумулативната струя на противотанковите средства.
 
В самия край на видеото се вижда как след експлозията 3 сирийски танкисти напускат купола на Т-62М.
 
Военни експерти изказват мнение, че танкът най-вероятно е получил незначителни повреди и след неголям ремонт ще може да се включи в бойните действия срещу ИД.
 
Танкът Т-62М е подложен на основна модернизация още в средата на 1980-те години, когато освен куполът, е усилено и дъното против мини.
 
Превод и редакция: БЛИЦ