Специални призове за развитие на корпоративната наука.
118 учени са номинирани за годишните награди „Питагор”. Те ще се състезават в 14 категории, като най-оспорвани са тези за млад учен и за жена учен, съобщиха от Министерството на образованието и науката, съобщава TechNews.bg. С престижната награда ще бъдат отличени учени и научни колективи, които имат съществен принос за развитието и популяризирането на българската наука и научни резултати.

Специални призове ще бъдат връчени за развитие на корпоративната наука в страната и за големи инвестиционни проекти в областта на научните изследвания. Голямата награда „Питагор” с фонд от 10 000 лв. ще бъде връчена за две категории. Останалите отличия са с награден фонд от 5 000 лв. Статуетката „Питагор” е изработена от скулптора Вежди Рашидов.

Церемонията по награждаване ще се състои на 26 февруари във Военния клуб, София. Статуетката „Питагор” е изработена от скулптора Вежди Рашидов. Журито е съставено от международно признати български учени. Критериите включват наукометрични показатели, участие в международни организации и проекти, принос за развитие на научната област в България и други. Паричните и предметни награди са осигурени от Министерството на образованието и науката. /БЛИЦ