Случаите, в които учени са открили динозавърска кръв запазена в праисторически насекоми, капсулирани в древен кехлибар, са поне няколко и хората, особено след премиерата на поредното продължение на блокбъстъра "Джурасик Парк", съвсем правилно си задават въпроса дали реалната наука не може да възкреси някой истински динозавър, като използва ДНК-то му от капчиците кръв, достигнали през ветровете на времето до нас?


Отговорът може и да не ви хареса, но е едно сериозно “Не”, основно защото ДНК-то на динозаврите в запазената кръв е просто твърде старо и се е разпаднало преди милиона години, пише obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.

Само за перспектива, най-старата открита запазена ДНК е на около милион години, но за динозавърската ДНК ще трябва да се върнем назад цели 66 милиона години, и това просто не е научно реалистично за момента. Второ, дори и ако някой ден открием ДНК, която да може да бъде извлечена от праисторическата кръв на гигантите, тя ще бъде разпиляна на милиони парченца, и учените просто няма да имат “карта”, по която да ги подредят заедно в поредицата, в която са били, докато динозавърът още е кръстосвал земите на Юрския период.