През последните няколко месеца, сондата Розета (на Европейската космическа агенция ESA) ни захранваше с информация за кометите: откъде идват, от какво са направени и т.н. Времето на Розета изтича, защото предстои маневра в стил камикадзе, при която сондата ще се разбие на повърхносттта на кометата 67PЧурюмов-Герасименко. Маневрата е насрочена за края на септември.

Тъкмо преди да загине, Розета извади още една изненада от ръкава си.


Учените зад проекта Розета съобщиха, че са открили комплексна, твърда органична материя в праховите частици на кометата 67P Чурюмов-Герасименко. При предишни мисии не е било възможно подобно откритие, тъй като сонди са прелитали на разстояние от кометата, при това прекалено бързо, разбърквайки частиците твърде силно за прецизно характеризиране.

Розета обаче е в състояние да намали скоростта си, така че да е възможно събирането на подобна информация. При забавянето си, сондата е успяла да събере 27 000 прахови частици, достатъчно качествено изследване с нейния спектрометър COSIMA.

Открити са 200 частици с доказано органична структура. Откритието е публикувано в Nature, а учените описват общо 7 представителни частици, обръщайки внимание специално на две, които са наречени Кенет и Джулиет.

Нашият анализ откри въглерод в много по-комплексна форма, отколкото сме очаквали, казва Ерве Котен, един от авторите на изследването в изявление, …прекалено е комплексно, не сме в състояние да го изобразим в подходяща формула или да му дадем име.

Тези резултати са доста по-необичайни в сравнение с предишни подобни изследвания, защото откриваните молекули са много различни от откритите сега.

Тези частици са останали чисти и недокоснати в продължение на милиарди години, казва водещият учен в екипа Мартин Хилхенбах. Резултатът допринася за допълване на картината, която знаем, че кометата 67P/C-G съдържа някои от най-примитивните материали, от които е изградена Слънчевата система при зараждането си.

Източник: Мегавселена