Земята ще бъде разкъсана на парчета в рамките на секунди от гигантски супермасивни черни дупки, които са разпръснати из галактиката, а останките ѝ ще бъдат засмукани в непознато пространство. Това твърдят учени. Шокиращите разкрития излязоха наяве, докато експерти на НАСА провеждат спешно изследване на резултатите от сблъсъка между черни дупки, пише в. "Дейли Стар".

По време на екстремна симулация в космическата агенция проучват до какви страшни ефекти би довел сблъсъкът между два центъра на тъмна енергия. 

Оказва се, че с приближаването си двата центъра започват да се въртял един около друг, като се приближават все повече и повече, и в крайна сметка се съединяват в една много по-голяма черна дупка с такава притегателна сила, че дори и слънчевата светлина не би могла да избяга.  

Такава ситуация би имала разрушителен ефект върху Земята. Противно на всеобщото мнение, ако нашата планета се приближи до черна дупка, тя няма да бъде засмукана вътре в нея, а ще бъде разкъсана. 

Астрофизикът от НАСА Тайсън Литенбърг каза пред Daily Star Online: "Ако заменим Слънцето с черна дупка със същата големина, Земята ще запази без проблем орбитата си, просто ще бъде много студено". "Ако нашата планета обаче се приближи по-близо до черната дупка, с която сме заменили Слънцето, или ако я заменим с много по-голяма дупка, тогава ние ще усетим нейната притегателна сила и ще бъдем разкъсани на части", казва още той.  

Д-р Литенбърг добавя: "Ако звезди или планети се приближат твърде близо до точката, от която няма връщане назад, притегателните сили ще ги разкъсат и останките им ще попаднат в черната дупка.".

По думите му, ефектът върху хората ще бъде аналогичен. "Ако човек върви към черната дупка с краката напред, гравитационното притегляне в краката ще е доста по-силно от това около главата му. Това ще накара хората да се разпънат и в крайна сметка да загинат", казва още той.  

Превод и редакция: БЛИЦ