Около есенното равноденствие продължителността на деня намалява с 2 минути и 52 секунди на всяка следваща дата, но този темп намалява с напредването на есента. Това каза физикът от Института по астрономия с Национална обсерватория при Българска академия на науките Пенчо Маркишки, цитиран от Фокус.

Дежурният синоптик на НИМХ с кошмарна новина на старта на астрономическата есен

„Самото понятие „равноденствие“ подсказва, че денят и нощта са с близка продължителност. Все пак денят има лек превес на равноденствията – днес за София денят ще продължи 12 часа и 8 минути, а нощта – 11 часа и 52 минути.

Тази разлика се дължи на атмосферната рефракция, която е причина да можем да виждаме Слънцето сутрин малко преди неговия геометричен изгрев, както и да продължаваме да го виждаме вечер малко след геометричния му залез“, обясни той.

„Друга причина е видимият диаметър на Слънцето и това, че за моменти на изгрева и залеза се считат тези, в които се показва (респ. скрива) горния край на слънчевия диск, а не неговия център.

Тези две особености добавят по около 4 минути сутрин и вечер към продължителността на деня, т.е. общо 8 минути", допълни Маркишки.