Нитрати в салатата или питейната вода – какъв ужас! Те са толкова вредни, че предизвикват рак. Такъв е имиджът на тези соли на азотната киселина отдавна.

Сега обаче нови проучвания показват по-различна картина, съобщава в. „Ди Велт”, цитиран от obekti.bg.

Заличете стриите с рициново масло

Все повече изследователи твърдят, че нитратът влияе положително на здравето: смъква кръвното, подобрява храносмилането, подпомага оросяването. Хората, които ядат богати на нитрати храни, показват по-високи спортни постижения.

Гари Милър от университета Уейк форест в Уинстън-Салем, САЩ, пише в научното издание „Nitric Oxide“, че нитратите подобряват притока на кислород към мозъка. Зеленчуци с високо съдържание на нитрати могат да бъдат естествен лек срещу сърдечносъдови заболявания и деменция, убеден е той, а и не само той.

Нитратът не попада в храната само чрез изкуствени торове. Много растения поемат азот от почвата и го трупат най-вече в листата си, но също и в корените като нитрат. Когато слънцето е силно, той се преработва в протеини. Но зимни зеленчуци като рукола, спанак, червено цвекло, зеле са богати на нитрати заради по-слабата слънчева светлина.

Оцет и алое срещу подути крака

Гари Милър провел експеримент, като приготвил сок от червено цвекло, спанак и салата и хранил с тях един ден и на закуска на следващия 8 души над 70-годишна възраст. След като изпили половин литър сок на сутринта, съдържанието на нитратите в кръвта на доброволците се увеличило тройно.

Други осем човека поемали по същото време бедни на нитрати храни. Накрая Милър изследвал мозъците на всички участници с магнитнорезонансен томограф, който показва съдържанието на кислород в кръвта на различни участъци на мозъка.

Нагостените с нитрати имали значително по-добро оросяване на бялото вещество във фронталния лоб, който координира движенията и преработва сетивните възприятия и спомените. Когато Милър разменил храната на двете групи, резултатът бил абсолютно същият.

„Само за един ден се постига сериозен ефект в мозъка”, коментира изследователят. Той ще проучва как ще повлияе една такава диета дългосрочно. Милър смята, че е възможно приемането на богата на нитрати храна цял живот да предотвратява намаляването на умствените способности, деменцията и инсултите, а всички те са свързани с лошо оросяване.

Фармаколожката Амрита Алувалия от университета Куин Мери в Лондон пък доказа с експеримент с 35 души, че четвърт литър сок от червено цвекло понижава кръвното в продължение на 24 часа толкова, колкото таблетки срещу високо кръвно. Особено силен бил ефектът при мъже с високо налягане.

Електронните цигари „вкарват“ ракови вещества в белите дробове

Вече е известно какво се случва с нитрата в организма: 25% от него се натрупва в слюнката и бактерии го преработват в нитрит. Този нитрит преминава от стомашно-чревния тракт в кръвта и помага за образуването на азотен окис. Този газ е един от най-мощните разредители на кръвта. Той разширява кръвоносните съдове. Всичко това намалява кръвното и подобрява снабдяването с кислород и хранителни вещества. Междувременно азотният окис действа антибактериално и така може да предотврати инфекции.

Дали нитратът е полезен за сърцето и мозъка или е опасен и водещ до рак – науката още не е казала последната си дума. Все още не е ясно и дали нитратите от изкуствените торове влияят така, както естествените в природата.

Засега Милър съветва да резервираме в менюто си постоянно място за спанака, червеното цвекло и руколата.