Милиони хора използват лесно разбираеми пароли за защита на информация в интернет, установи британско проучване. Анализът е направен от Националния център за киберсигурност в Обединеното кралство. Според него "123456" е най-широко използваната парола при разбити банкови сметки.

Анализирани са публични бази данни за нарушени сметки и електронни адреси, за да се види кои думи, фрази и цифри са най-често използвани от потребителите в интернет.

Начело на списъка е "123456", който се явява парола в повече от 23 милиона случая. Втората най-популярна парола от цифри е "123456789", която също не е трудна за разбиване. В челната петица се нареждат пароли като "password" и "1111111".

Най-често използваното име в паролите е Ашли, следвано от Майкъл, Даниел, Джесика и Чарли, сочат още данните от проучването. Сред футболните отбори от Висшата английска лига, използвани като пароли, които могат да се отгатнат лесно, Ливърпул са "шампиони", следвани от Челси.

Проучването помага да се открият пропуските в киберзнанията, които могат да поставят хората в опасност от експлоатация и кражби. Според Националния център за киберсигурност хората трябва да подредят три случайни, но запомнящи се думи, за да имат силна парола, пише БГНЕС.

Хората, които използват добре познати думи или имена за парола, поставят себе си в риск да бъдат хакнати, казват специалистите. Те съветват да не предпазваме ценни лични данни с пароли, свързани с първото ни име, любимия футболен отбор или любима група.

Изследователите съобщават, че по-малко от половината от запитаните потребители на онлайн услуги са използвали уникална, труднодостъпна парола за основния си имейл акаунт.

Проучването установява още, че 42% от хората очакват да загубят пари в онлайн измама и само 15% заявяват, че знаят достатъчно, за да се защитят онлайн.