Министерството на отбраната на Руската федерация публикува фоторепортаж от специално учение на Черноморския флот. Сред корабите, участвали в учението, беше най-новият патрулен кораб Дмитрий Рогачьов.

Черноморски моряци са работили близо до Севастопол, за да попълнят корабните доставки в морето и да оказват помощ на аварийни кораби, пише pogled.info. В ученията участваха около десетина кораби и плавателни съдове на спомагателния флот, морската авиация.

„Дмитрий Рогачьов“ е първият сериен патрулен кораб по проект 22160. Той е построен в Татарстан, прехвърлен на Черноморския флот през юни и отреден на военноморската база в Новоросийск.

За първи път в историята на руското корабостроене корветите от проект 22160 са изградени на модулен принцип - оръжията на „Дмитрий Рогачьов“ могат да се променят и допълват в зависимост от задачата.

В основната си версия корабът е оборудван със 76-мм артилерийска установка и портативен зенитно-ракетен комплекс „Игла“. В допълнение към тях е възможно бързо поставяне на подводни оръжия или крилати ракети.