Зловредната програма създава фалшиви Google Play, а отчитайки това, че в приложението влиза всеки притежател на телефон с "Андроид", рискът от заразяване с вируса е огромен.

Изследователи в сферата на киберсигурността от американската компания Cisco откриха нов опасен вирус за операционната система Android. Това съобщиха самите те в блога си. Опасната програма е получила името GPlayed. Кибер престъпниците са копирали дизайна на официалното приложение Google Play. след попадането на вируса в телефона се появява иконка с надписа Google Play Marketplace. 

Програмата притежава правата на администратор и позволява на киберпрестъпниците да управляват устройството дистанционно. Те могат сами да го блокират, да изпращат съобщения и да звънят на когото си искат. Освен това, зловредната програма може да открадне платежните ви данни, ако те са съхранени в паметта на телефона.  

Специалистите отбелязват, че сега злосторниците активно тестват своята нова разработка и тя може да стане сериозна заплаха за устройствтаа с "Андроид".