Нова технология от специфично покритие и LED позволява дисплеите на смартфоните да осигуряват сензорна, чрез допир обратна връзка в конкретни области на екрана. 

В обикновения смартфон или таблет вибрациите се генерират от малък мотор, обясни Димитър Ганев, съдружник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 на Европа. Технологията е ефективна за задачи като предупреждаване на потребителите за входящи повиквания или съобщения. Вибрациите обаче се усещат по цялата повърхност на устройството. Те не са локализирани в конкретна точка от него. 

Учени от Южнокорейския изследователски институт за електроника и телекомуникации се заеха да се справят с този недостатък с гъвкав дисплей, състоящ се от сензорен филм, положен върху мрежа от малки инфрачервени светодиоди с ниска мощност. Филмът е покрит с полимер. Този полимер абсорбира светлинната енергия и я превръща в топлинна енергия. От топлината филмът се разширява и огъва, посочи Димитър Ганев. 

Когато специфичните светодиоди мигат и се изключват бързо в дадена област, филмът отгоре на тези светодиоди реагира чрез бързо набъбване и изравняване благодарение на затоплянето и охлаждането. Това действие се усеща от пръста на потребителя като локализирана вибрация. 

Надеждата на учените е, че след като бъде доразвита, технологията може да бъде използвана в приложения като променливи брайлови дисплеи за незрящи или екранни изображения, в които потребителите могат да усетят различните текстури на различни материали, подчерта Димитър Ганев от E-CARD. 

Понастоящем учените работят за повишаване на ефективността на процеса на преобразуване от светлина към вибрация и за намаляване на енергийните нужди на технологията.