Корейски и американски учени са клонирали успешно първото клонирано куче Снупи. Снупи се роди през 2005 г. като клонинг на афганската хрътка Таи. Той е живял като обикновено куче в университета на създателите си в Сеул. Когато е бил на пет години, от него са взели стволови клетки, за да го клонират. Така са се родили трите му клонинга, които сега са на седем години и изглеждат съвсем здрави, пише "Монитор".

От имплантираните 94 ембриона на клонинги на Снупи са се получили само четири успешни бременности. Едното от кученцата обаче е починало малко след раждането от необяснима диария. Останалите три са оцелели.

Снупи живее 10 години, като умира от рак като Таи, но от различен вид. Той не е имал сериозни здравни проблеми, преди да се разболее от рак.
Целта на експеримента е да бъде научено повече за жизнеспособността на клонираните животни. Въпреки досегашните изследвания, специалистите не са сигурни за честотата на вродените увреждания сред тях или дали живеят по-кратко от обикновените животни.

Учените от Националния университет в Сеул, университета в Мичиган и университета на Илинойс в Урбана-Кемпейн ще продължат да наблюдават и изследват второто поколение клонирани кучета. Тъй като и Тай, и Снупи са имали рак, ре-клонингите могат да дадат интересна информация за развиването на болестта.