Проблемът с пластмасата се задълбочава в световен мащаб. Нашите проучвания са установили, че става дума за 8 млн. тона пластмасови отпадъци, които всяка година влизат в световния океан, което се равнява на един тир отпадъци, които се изсипват в световния океан на всяка една минута.

Тези шокиращи данни бяха представени от доц. Джена Джамбек от САЩ, която е специалист в областта на глобалното управление на отпадъците и пластмасовото замърсяване. Доц. Джамбек пристигна в Бургас, за да вземе участие във форум "Предизвикателството: Чисто Черно море", чийто домакин е Общината. 

Сред официалните гости на събитието, коeто се проведе днес в експоцентър „Флора“, бяха депутатът Ивелина Василева, зам.-кметът по строителство, инвестиции и регионално развитие Чанка Коралска, представители на национални и местни власти, неправителствени организации, а модератор бе общинският съветник Калояна Живкова. 

Дискусията имаше за цел обмен на успешни практики, проучвания и за проблемите на Черно море. По време на форума депутатът Ивелина Василева, която е председател на Комисията по околна среда и води в НС, представи законодателната рамка на България за опазване на чистотата на водните басейни. 

“Темата вълнува не само жителите на морските градове, но цялото човечество. Нашето Черно море е не само един красив пейзаж, но и важен фактор за растеж на региона, фактор на сигурност.  Част от нашата среда е, която трябва да бъде здравословна и чиста. Черно море е и външна граница на България, което е изключително важна за сигурността на страната ни“, каза при откриването на форума депутатът Ивелина Василева.

Бургаският народен представител напомни за лятото на 2015 г., когато международни неправителствени организации, съвместно с български учени от БАН, направиха изследвания за замърсяването на Черно море. 

„За съжаление те установиха, че Черно море също страда от това, което и световният океан. А именно замърсяване основно с пластмасови отпадъци. Те се оформят като един от най-големите рискове за състоянието на морето. Трябва да бъдат предприети спешни мерки, за да гарантираме не изхвърлянето, а оползотворяването и ограничаването на такъв тип продукти, особено тези, които са за еднократна употреба. Ако процесът не бъде овладян, замърсяването на морето ще доведе до това, че през 2050 година ще има повече пластмаса в морето отколкото риба“, каза още депутатът. 

Според нея трябва да продължаваме да работим в посока въвеждане на практики и в бита си, и в икономиката, които гарантират грижата за околната среда. „Безкрайно много се радвам, че Бургас се оформя като един черноморски център на иновациите, на научните изследвания. Те ще допринесат за постиженията в световен мащаб“, добави Ивелина Василева. 

Презентацията на доц. Джена Джамбек, преподавател и изследовател в Университета в Джорджия, включваше глобалното управление на отпадъците и пластмасовото замърсяване. Тя също бе на мнение, че хората трябва да се обединят около каузата за предотвратяване на проблема.

Доц. Джамбек е от учените, разработили мобилното приложение Marine Debris Tracker, чрез което са идентифицирани над 1 милион отпадъци от различен вид в моретата и океаните, за да е лесно последващото им отстраняване. То дава възможност ежедневно да се изготвят данни на определените точки на замърсяване. 

Повече от 20 години Джамбек провежда изследвания в областта на твърдите отпадъци.