"Огромна отломка от китайската космическа ракета "Лонг марч 5б" обикаля неконтролируемо в орбитата на Земята с 27 600 км в час и се очаква да падне обратно на планетата през следващите няколко дни, пише вестник "Гардиън", цитирани от "Труд". 

На 29 април Китай изстреля ракетата с първия модул на новата си космическа станция в процес на изграждане "Тианхе". След доставянето на товара, обаче, ядрото на "Лонг марч 5б",  което тежи около 21 тона, започна неконтролируемо да навлиза в земна орбита и се насочва към нашата планета. Възможно е ядрото да изгори в атмосфера, но големи количества отломки могат да преминат и да достигнат до земната повърхност.

Експерти се опасяват, че има заплаха те да паднат в населени райони.

"Последният път, когато изстреляха ракета "Лонг марч 5б", всичко завърши с падане на метални отломки, които повредиха няколко сгради в Бряг на слоновата кост. По-голямата частъ от нея изгоря, но метални части паднаха по земята и е голям късмет, че нямаш ранени", казва астрофизикът Джонатан Макдауъл от Харвард.

Миналият вторник ядрото е било на повече от 300 км от Земята, а през уикенда е паднала на разстоянието от 80 км и вече може да бъде видяна от астрономи любители без професионална техника, съобщава "СпейсНюз".Американските военни също следят пътят на отломката, която нарекоха 2021-035B. Малката височина и скоростта от 27 600 км в час правят невъзможно да се прогнозира къде ще се приземи ядрото, когато земната атмосфера започне да го дърпа надолу. Голяма е вероятността да падне в океана, но Макдауъл отбелязва, че някои парчета от ракетата ще оцелеят повторното навлизане в атмосферата и техния сблъсък със земната повърхност е равносилно на авиокатастрофа с малък самолет.

"Лошото е, че това е изключително безотговорно и небрежно от китайска страна. Обекти над 10 тона не трябва да бъдат оставяни да навлизат неконтролирано в небето ни", отбелязва Макдауъл.

Анализ, базиран на сегашната траектория на отломката, го отвежда малко по-на север от Ню Йорк, Мадрид и Пекин и чак на юг до Южно Чили и Уелингтън, Нова Зеландия, но предвид скоростта, с която се движи, съвсем малко отклонение може да промени драстично мястото на падане. Очаква се ядрото на ракетата да се върне на 10 май - плюс минус два дни.

Изстрелването на "Лонг марч 5б" е част от 11 планирани мисии за изграждането на китайската космическа станция, която се очаква да бъде завършена в края на 2022 г. Т-образната база ще тежи 60 тона и значително по-малка от МКС, чийто строеж започна през 1998 г. и тежи 408 тона.