Водещи учени и вдъхновяващи учители се включиха с лекции и демонстрации в изложението Science Bricks „Наука с кауза“, което се проведе в София тех парк този уикенд.

По време на събитието VIVACOM представи националната си благотворителна инициатива „Операция Жълти стотинки“ 2019, която набира средства за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, обединяващо състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика.

Атракция на щанда на VIVACOM беше големият макет на касичка, който позволи на посетителите да се превърнат в посланици на Операция „Жълти стотинки“. За целта те заеха местата на Ива Дойчинова и Йордан Йовчев на лицето на касичката и споделяха снимките си в социалните мрежи.


Присъстващите имаха възможност и да вземат касички, в които да събират стотинки вкъщи или на работното място. Дарителската кампания продължава до края на годината. Приходите от билетите от събитието също ще бъдат дарени за подготовката на младите олимпийци за участие в международни състезания.

По време на събитието многобройната публика имаше възможност да научи интересни научни факти и да наблюдава атрактивни демонстрации.

Един от най-добрите млади учители по физика и астрономия в България Никола Каравасилев, ръководител на няколко олимпийски отбора, разказа за „(Не)спокойната Вселена“. Деца и възрастни научиха дали Вселената винаги е била толкова „спокойна“ и неизменна и какво влияние могат да имат върху нас промените в Космоса.

Наско Стаменов, преподавател по химия и ръководител на ученически отбори на международни състезания, разказа на любителите кои са материалите, с които се покорява Космосът.

Доц. Аспарух Камбуров, преподавател в Минно геоложкия университет, който е бил част от българската експедиция на Ледения континент през 2017 г., запозна жадната за знания публика с начина, по който се правят научни изследвания на Антарктида. Гостите научиха какви ще са условията в новата ни база на о. Ливингстън и как страните по света си „разделят“ Белия континент.


Професорът по физикохимия - доктор на науките в Софийски университет, член-кореспондент към БАН в секция химически науки, проф. Николай Денков пък върна гостите на събитието във времена, когато дори Слънчевата система не е съществувала.

В интригуващата си лекция „Животът преди и след Земята“ проф. Денков представи резултати от редица проучвания в различни сфери на науката – астрономия, химия, биология.

А на финала, част от самите олимпийци по природни науки, разказаха как се печелят медали и какво представляват Международните олимпиади.