Японски учени оповестиха, че открили ген, заради който някои видове цветя, чийто цъфтеж обикновено продължава само един ден, бързо увяхват. „След отстраняването на ген, кръстен Ephemeral 1, продължителността на живота на всяко цвете почти се удвои - поясни един от ръководителите на изследването Кеничи Шибуя от института за селскостопански изследвания "Цукуба" към университета Кагошима.
&nbsp;- Цветята, у които въпросният ген бе съхранен, започнаха да вехнат 13 часа след цъфтежа си, докато цъфтежът на генномодифицираните продължи 24 часа. Заключихме, че генът е свързан със стареенето на венчелистчетата.&quot; Откритието може да допринесе за разработване на методи за удължаване на живота на рязаните цветя.<br /> <br /> &quot;Ще е нереалистично да се модифицират гени на всички видове цветя, но може да се потърсят начини за потискане на въпросния ген, като например растенията погълнат разтвор, който му пречи да се активира&quot;, допълни Шибуя.<br /> <br /> Ephemeral 1 вероятно е отговорен за стареенето на венчелистчетата на цветята, а това означава, че дезактивирането му може да удължи цъфтежа им.<br /> <br /> Резултатите от друго изследване пък сочат, че когато ги нападнат, растенията се защитават, като отделят химични съставки. Тази реакция е отчасти обусловена от предизвиканите от паразити акустични вибрации.<br /> <br /> Растенията реагират на вибрациите, предизвикани от гъсеници, докато се хранят с листата им. &bdquo;Изследването ни за първи път показва, че растенията са чувствителни към продължителните вибрации&quot;, заяви Хайди Апел от университета на Мисури. То е извършено с растения Арабидопсис. С помощта на лазерен лъч и малко вдлъбнато огледало, поставено върху едно от листата, учените регистрирали движенията му, когато е нападнато от гъсеница. След това приложили същите вибрации върху други растения и сравнили получените резултати. Така специалистите установили, че растения, които по-рано са били изложени на вибрации, свързани с хранене, отделят по-големи количества химично вещество, което е неприятно за гъсениците. <br /> <br /> &bdquo;Впечатляващо е, че растения, изложени на вибрации, които са със същите акустични характеристики като тези на гъсениците, но са предизвикани от лек вятър или други насекоми, не отделиха по-голямо количество химични вещества със защитен ефект, отбеляза съавторът на изследването Рекс Кокрофт. Това означава, че растенията могат да различат вибрации, свързани с храненето, от други общи източници на вибрации в природата.&quot; <br />