Информационният портал Popular Mechanics съобщи, че специално за американската армия е пуснат доклад под името „Справочник за руското оръжие”. Един от разделите на справочното пособие е посветен на възможностите на руските снайперисти, които, според американските експерти, ще станат още по-смъртоносни с изключителната пушка ОРСИС Т-5000.
Според американските експерти, с помощта на това оръжие руските снайперисти могат сериозно да променят в американската армия установено разбиране за „безопасна дистанция”, от която не може да се води прицелен огън. В пособието се говори за 2000 ярда (1880 м), макар от компанията да говорят за прицелна далечина от 1500-1600 м и то само при използване на патрони .338 Lapua Magnum (8,58 мм).
 

Пушката има обща дължина 130 см, цевта е дълга 70 см, масата е 6,2 кг. Балансът на частите обаче е така разчетен, че при изстрел откатът е строго назад по оста на цевта. Дулният спирач намалява отката почти на 50% и чувствително заглушава звука от изстрела. Пристрелката се запазва „нулева” дори продължително време оръжието да не се ползва.
 
Американските специалисти вече са подготвили инструкция по противодействие на руските снайперисти с Т-5000. Тактиката предписва на американските бойци при среща с руски снайперисти по-скоро да избягат от зоната за поражение.
 
Това не е първата чуждестранна публикация за Т-5000. По-рано оръжейният блог Firearm Blog, който винаги се отнася скептично към руското оръжие, написа, че конструкцията и качеството на пушката заслужават само адмирации.
 
Превод и редакция: БЛИЦ